DevHUNTer

Verleg de grens van digitaal naar echt.

In GeoCraft staat zoals je waarschijnlijk al weet heel Nederland nagebouwd in Minecraft met maar liefst 1000 miljard Mineraft-blokjes, hoe bizar tof! Zodra jij GeoCraft joint ben jij een GeoCraft speler en heb jij een rang. Bij binnenkomst in ons digitale Nederland ben jij te gast en heb jij de rang GeoGast. Als gast kun je in Nederland rondkijken en zelfs je eigen huis vinden, ja inderdaad, dat lees je goed! Je eigen huis staat in GeoCraft ingeladen. Naast je eigen huis kun je ook door wijken vliegen en je eigen buurt verkennen.

 

Doe de speurtocht!

Het project DevHUNter gaat over de monumenten in Deventer: met een speurtocht in GeoCraft leer je over de geschiedenis van het monumentale erfgoed van de stad. Langs 7 uitgekozen monumenten kan er in GeoCraft gespeurd worden: elk monument in GeoCraft levert 1 lettercode op. Gewapend met 7 luchtkaarten die je op deze pagina kunt downloaden of bekijken, bepaal jij de juiste route naar het eindpunt in Minecraft. Langs de route kom je informatie tegen over het monument die bij de speurtocht hoort. Met de oplossing van alle 7 speurtochten samen vorm jij het codewoord.

 

Haal je prijs!

Verleg de grens van digitaal naar echt en ga met het codewoord langs bij het Museum Geert Groote Huis, bij het laten zien van de juiste code ontvang jij op 14 september tussen11 en 17uur van de baliemedewerker de prijs!

Speuren in GeoCraft

In GeoCraft maak je gebruik het van het commando /warp om van plek naar plek te gaan. Voer het commando /warp devhunter in de chatbalk om te starten met één van de zeven speurtochten. Druk op de T om de chatblak te openen.

Kies een speurtocht uit door op één van de drukplaten te staan: je ziet boven de drukplaat als gekleurde tekst terug naar welke monument je gaat speuren. Bij het eindpunt van elke speurtocht staat er een drukplaat waarmee je zonder commando jezelf terug naar het centrale punt met het startpunt van alle zeven speurtochten kunt verplaatsen.

Praktische informatie

Met een account van Minecraft voor op de computer of laptop kun je thuis aan de slag met de open monumenten speurtocht in GeoCraft. Meer informatie over hoe je start met Minecraft of over hoe een Minecraft-account aan te schaffen vind je hier: https://geocraft.nl/minecraft-starters/.

 

Hoe je inlogt in GeoCraft kun je bekijken in deze video: https://www.youtube.com/watch?v=cSuL-bCVCiA

 

Gelukkig hoef je geen account te hebben om deel te nemen, in de bibliotheek van Deventer aan de stromarkt 18 kun je op twee computers aan de slag met de speurtocht. Vraag aan een medewerker om meer informatie of mail je vragen naar info@bibliotheekdeventer.nl.

 

Vragen over GeoCraft, Minecraft of over de speurtocht kun je mailen naar info@geofort.nl.

1.

Sociëteit Hereeniging

/warp devhunter

Dit is de Sociëteit De Hereeniging.

Lees meer

 

Een sociëteit was een gezelligheidsvereniging, waar je lid van moest worden. Vaak waren dit verenigingen voor mannen uit de rijkere kringen. Dit gebouw kan je zien als een soort clubhuis. In de middeleeuwen stond hier een ander pand.

 

Wist je dat

 • In de 15de eeuw stond hier het stadswijnhuis de Steerne (de Ster)
 • Het was een soort café of kroeg. Dit was in de middeleeuwen dé plek om elkaar te ontmoeten.
 • In de beschilderde kelder zitten nu twee kegelbanen waar je nog kan kegelen. Dit zijn de oudste kegelbanen van Nederland.

 

Meer info >

2.

Museum Geert Groote Huis

/warp devhunter

Dit is het Museum Geert Groote Huis.

Lees meer

Wij proberen vooral te laten zien dat we tegenwoordig nog steeds met dezelfde problemen worstelen als waarmee Geert Groote te dealen had. En hoe gaan we daar nu mee om en kunnen we nog iets van hem leren? We willen toegankelijk zijn voor iedereen, dus we leggen zo min mogelijk de nadruk op de religie.“ Op de website van het Museum GGH staat de volgende tekst over “Geert Groote nu:

 

Geert Groote (1340 – 1384) is de belangrijkste Deventenaar uit de geschiedenis. Tot ver buiten onze landsgrenzen is hij bekend als grondlegger van de ‘Moderne Devotie´. Deze vernieuwingsbeweging stond voor een persoonlijke beleving van het geloof en een eenvoudig en oprecht leven. In het Geert Groote Huis, op de fundamenten van de eerste kapel van de Broeders van het Gemene Leven, vertellen we daarom zijn verhaal. Hoe hij tot zijn inzichten kwam, waarom hij kritiek had op de kerk en de samenleving en waarom zijn gedachtegoed nog altijd actueel is.

 

Meer info >

3.

Luxor op de Brink

/warp devhunter

Dit gebouw heet De Luxor.

Lees meer

 

Dit gebouw heeft een boel mensen plezier op twee verschillende manieren. Er was een zaal en een balkon.

 

Wist je dat

 • Het Luxor Theater is in 1918 gebouwd, als bioscoop. Het was een lange smalle bioscoop met een zaal en balkon.
 • Tot 1983 is het gebouw gebruikt als bioscoop, daarna zat er tot 2016 een discotheek in het gebouw.

 

Meer info >

4.

Latijnse School

/warp devhunter

Dit is de Latijnse School.

Lees meer

 

Ook in de middeleeuwen gingen sommige kinderen al naar school. De school was niet voor iedereen, alleen jongens uit rijke gezinnen mochten naar school. De school was een soort middelbare school, als voorbereiding op andere studies.

 

Wist je dat

 • De Latijnse School van Deventer was van ca. 1150 tot 1848 een school voor voortgezet onderwijs
 • Latijn was toen de taal die gebruikt werd in de wetenschap
 • De vijf beroemde leerlingen uit deze school waren:
  • Geert Groote, grondlegger Moderne Devotie (1340-1384)
  • Thomas A Kempis, schrijver, monnik (1380-1471)
  • Adrianus VI, de enige Nederlandse Paus (1459-1523)
  • Alexander Hegius, rector van de school (1439/1440-1498)
  • Desiderius Erasmus, priester, schrijver, filosoof (1466-1536)

 

Meer info >

5.

Burgerweeshuis

/warp devhunter

Dit is het Burgerweeshuis.

Lees meer

 

Nu is dit een plek waar mensen met plezier komen voor een concert, maar dit is zeker niet altijd zo geweest. Zoals de naam al zegt, was dit vroeger een weeshuis; hier werden kinderen zonder ouders naar toe gebracht.

 

Wist je dat

 • De wezen waren in eerste instantie alleen wezen van grootburgers, welgestelde burgers.
 • De laatste wezen vetrokken in 1930.
 • Bagijnen waren (en zijn!) alleenstaande vrouwen die in een groep bij elkaar leefden en heel eenvoudig leefden, net als nonnen in een klooster.

 

Meer info >

6.

Worp Muziekkoepel

/warp devhunter

Dit is de muziekkoeppel.

Lees meer

 

Deze muziekkoepel staat in het Worpplantsoen. In de muziekkoepel werden concerten in de buitenlucht gegeven.

 

Wist je dat

 • Het Worpplantsoen is het oudste stadswandelpark van Nederland. Dit betekent dat het het oudste wandelpark is waar iedereen mocht wandelen en ontspannen.

 

Meer info >

7.

Buitensociëteit Worp

/warp devhunter

Dit is de Buitensociëteit.

Lees meer

 

Een sociëteit was een gezelligheidsvereniging, waar je lid van moest worden. Dit gebouw kan je zien als een soort clubhuis. Omdat het gebouw buiten de stad lag, werd het de Buiten-scoieteit genoemd.

 

Wist je dat

 • Dit monument gebouwd is in 1888.
 • Er in de Buitensociëteit nu bezoekers bowlen, eten en trouwen.

 

Meer info >

Code invulkaart

Download en print het formulier uit om de codes in te vullen.

Samenwerkingspartners en organisatoren

De Open Monumentendag speurtocht in GeoCraft is een samenwerkingsproject met Bibliotheek Deventer, het Museum Geert Groote Huis in Deventer, Deventer Archeologie en Architectuurcentrum Rondeel Deventer. Het project wordt ondersteund door Deventer Verhaal en de provincie Overijssel. Samen met onze partners zijn we trots dat we de jeugd van Deventer met behulp GeoCraft de grens weten laten te verleggen van digitaal naar echt en op die manier jongeren te betrekken bij het monumentaal erfgoed van Nederland. Wat ons betreft is dit project een prachtige toepassing van cultuureducatie die gebruik maakt van de mogelijkheden van de huidige digitale samenleving. Een project waarin de “21st Century Skills” van de jeugd van Deventer op de proef worden gesteld tijdens een duik in het rijke culturele verleden van Deventer.

Contact gegevens

GeoFort

 

Nieuwe Steeg 74 Herwijen

 

Tel: 0345 – 630 480
Mail: info@geofort.nl

Museum Geert Groote Huis

 

Contactpersoon: Robien van Ee

 

Lamme van Dieseplein 4
7411 LX Deventer

 

Tel: 0570 85 89 99
Mail: info@geertgrootehuis.nl

Architectuurcentrum Rondeel

 

Contactpersoon: Ulrike Weis ten Elsen

 

Assenstraat 14
7411 JT Deventer

 

Tel: 0570 – 611 901
Mail: info@rondeeldeventer.nl

Openbare Bibliotheek Deventer

 

Contactpersoon: Dorinda Valkenburg

 

Stromarkt 18 Deventer

7411 PK Deventer

 

Tel: 0570 – 675 700

Mail: info@bibliotheekdeventer.nl

Deventer Archeologie

 

Contactpersoon: Marieke van der Wal

Bergpoortstraat 191

7411 CV  Deventer

 

Tel: 0570-671155.