laptop frame
hero image

Minecraft Workshops op locatie

Minecraft workshops bieden wij niet alleen aan op het GeoFort, maar ook op locatie! De workshops hebben een grote funfactor en zijn ook erg leerzaam: afhankelijk van uw wensen kan de nadruk komen te liggen op educatie of op het plezier maken met elkaar! Het standaardprogramma bestaat uit een 2 uur durende workshop met maximaal 20 deelnemers en bij voorkeur 15 deelnemers, tussen de 8 en 12 jaar op één begeleider met de volgende activiteiten.

Voorbeeldkaart
A'dam

GeoCraftNL

Centraal in de Minecraft-Workshops van GeoFort staat GeoCraftNL: heel Nederland in 1000 miljard Minecraft-blokjes. Deze unieke Minecraft-Wereld biedt veel mogelijkheden voor educatieve workshops. In GeoCraftNL is door het Geo-ICT bedrijf Geodan elk huis, boom, rivier en wegen ingeladen door middel van data van het Kadaster en Rijkswaterstaat. Met coördinaten kunnen alle adressen in Nederland worden bezocht. Meer informatie over GeoCraft staat hier.

Minecraft Workshops op GeoFort

Het volledige terrein van het GeoFort, een prachtig forteiland van uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie, is tot in detail in kaart gebracht en nagebouwd in Minecraft. Bij het science center GeoFort kunnen kinderen tijdens een Minecraft workshop aan de hand van een luchtkaart van het Forteiland opzoek gaan naar een x en y code in het virtuele GeoFort in Minecraft. Elke schoolvakantie wordt de workshop ingekaderd in een leuk geografisch thema. Het thema kan gaan over aardlagen, over de ruimte of over de dijken en de sluizen in Nederland. Zowel ouders als kinderen ervaren de workshop als een leuke en leerzame activiteit.

Lees meer
Tijdens de workshop worden verschillende vaardigheden op de proef gesteld: kaart lezen, het gebruik van windrichtingen, het vertalen van een 2D luchtkaart naar een 3D omgeving en het gebruik van coördinaten om je weg te vinden. De gevonden x en y code geven een locatie weer op het echte GeoFort: de virtuele wereld en de echte wereld lopen in elkaar over.

Minecraft Kinderfeestje op GeoFort

Heb je wel eens Minecraft gespeeld met je vriendjes en vriendinnetjes?  Wist je dat je hele leuke speurtochten kunt doen met Minecraft? Op zaterdag of zondagochtend van 10:00 tot 12:00 kun je op het prachtige forteiland 2 uur lang aan de slag met een GeoCraft kinderfeestje. Tijdens dit kinderfeestje ga je samen met je teamgenoten speuren in de Minecraftwereld en buiten op het fort! Allereerst ga je aan de slag met het kraken van de codesloten van de “Enderchest”.

Lees meer
Vind, samen met je team en met behulp van luchtkaarten, windrichtingen en aanwijzingen in Minecraft de codes. Met alle gevonden codes  gaat de “Enderchest” open. Samenwerken, kaart lezen en navigeren vormen de sleutel tot succes! Met alle codes samen kun je de kist kraken en op zoek gaan naar de schatkist op het echte GeoFort. Na het serieuze werk is het tijd voor “Hide and Seek” en een uitdagend “Parcours” waarin je de lava gaat ontwijken en de weg uit het doolhof moet vinden. Klik op de knop hieronder om voor meer informatie en tickets! 

Materiaal

GeoFort biedt een Minecraft-workshop waar alleen stroom en een goede WiFi verbinding voor nodig is. GeoFort beschikt namelijk over 30 laptops, 30 Minecraft-accounts, het benodigde lesmateriaal voor de verschillende modules en heeft een groep enthousiaste Minecraft-Begeleiders tot zijn beschikking. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

 

In overleg met elkaar kan een passend programma samengesteld worden die aansluit bij uw wensen! Interesse? Neem contact op via info@geofort.nl!

Welk materiaal bieden wij?
 • 30 Laptops met daarop 30 Minecraft-accounts;
 • Workshop materiaal;
  • Luchtkaarten;
  • Petjes;
  • Enderchest;
  • Instructiebladen;
  • Quizvragen in Powerpoint.
 • Opgeleide Minecraft-docenten.
Wat vragen wij?
 • Stroomvoorziening en een internetverbinding voor 30 laptops;
 • Beamer die aangesloten kan worden op de laptop voor presentatie doeleinden;
 • Eventueel microfoon.

GeoCraft Community

Wie zouden Minecraft beter kunnen uitleggen dan de Minecrafters zelf? GeoFort heeft inmiddels een behoorlijke pool van opgeleide Minecraft begeleiders om zich heen. Één eigenschap van al deze begeleiders is dat ze zelf Minecraft doen of hebben gedaan, hierdoor weten we zeker dat ze beschikken over de benodigde Minecraft-kennis. Een onderwijzer leert onze begeleiders hoe ze moeten presenteren en hoe ze goed met kinderen moeten omgaan.

Lees meer
Zodra GeoFort ergens een workshop geeft is er altijd een organisator vanuit GeoFort aanwezig die het team aanstuurt en ervoor zorgt dat de dag goed verloopt. Door het inzetten van jonge ervaringsdeskundigen lukt het ons telkens weer een gezellige, enthousiaste en dus geslaagde workshop neer te zetten.
Team

Modules

Kraak de Enderchest

In Nederland in Minecraft zijn codes verstopt die jij moet vinden: ga in teamverband aan de slag met luchtkaarten om je weg te banen naar de geheime codes. Gebruik windrichtingen en aanwijzingen onderweg om je doel te bereiken: met alle codes kun je de geheime inhoud van de Enderchest bemachtigen. Ontdek ook hoe Nederland is nagebouwd in Minecraft: vlieg rond om te zien hoe de Efteling, de Dam en de Arena tot in detail zijn nagebouwd in Minecraft.

Parcours en Quiz

Stel je Minecraft-vaardigheden en je Minecraft-kennis op de proef tijdens het doorlopen van het parcours en de Minecraft-Quiz. Kun jij de lava ontwijken en de weg uit het doolhof vinden? Dan is dit parcours helemaal voor jou! Misschien weet jij wel heel veel over Minecraft: laat tijdens de Minecraft-Quiz zien dat jij op het gebied van Minecraft dé Expert bent. De quiz kan ook gaan over een thema die jij zelf kiest! Laat het ons weten.

Zoek je eigen huis op in MineCraft

In de Geocraft server kun je met behulp van het /gc commando je eigen huis opzoeken in MineCraft. Het enige wat je daarbij verder moet invoeren is je eigen adres! Lukt het jou om vanuit je eigen huis naar je school te navigeren? Naast je eigen huis kun je met het gc commando elk mogelijke adres binnen Nederland opzoeken en zien hoe deze plek eruit ziet in MineCraft. Je zult zien dat je eigen huis er nog niet mooi uitziet: alleen de buitenkant is zichtbaar en alles staat nog niet in de juiste kleur! Misschien vindt jij het leuk om je eigen huis, je school of een ander gebouw tot in detail na te bouwen in MineCraft op onze server!

GeoCraftNL

Wil je meer te weten komen over heel Nederland in Minecraft? En alvast zin om thuis te beginnen? Kijk op www.geocraft.nl of log in op IP:geocraft.nl en bekijk heel Nederland in Minecraft! GeoFort vindt Minecraft niet alleen leuk, maar ook een waanzinnig goed spel voor de ontwikkeling van het ruimtelijk denken bij kinderen!

Op maat

In de GeoCraft server kunt u niet zomaar vrij bouwen: Nederland wordt er nagebouwd zoal het er werkelijk uitziet.  Wilt u een project waarbij de deelnemers vrij kunnen bouwen aan bijvoorbeeld een nieuwe wijk? Dat kan! Wij kunnen elk gebied in Nederland kopiëren op een workshop server en een blauwdruk leveren van dat gebied in Minecraft. De aparte workshopserver kunnen wij aanpassen aan uw wensen en is zo ingericht dat u alle vrijheid heeft om te bouwen zoals u dat zelf wilt. Het inrichten van een duurzame stad, het veilig maken v an een fietspad of het inrichten van een nieuwe wijk zijn allemaal toepassingen waarin wij kunnen voorzien. Ook kunnen wij met juiste informatie uit Open Streetmap gebieden in het buitenland in kaart brengen in Minecraft.

Minecraft en educatie

Minecraft is behalve een spel wat zeer populair is onder kinderen ook een spel dat leerzaam is. Doormiddel van onze workshops proberen we de kinderen op spelenderwijs enthousiast te maken voor Geo-Beroepen. Met de Minecraft-Workshops maken kinderen onder andere kennis met de volgende aspecten:

Luchtkaarten

Hoe interpreteer je een luchtkaart zodat je deze kan gebruiken om te navigeren. Bij verschillende workshops krijgen kinderen een luchtkaart voorgelegd waarmee ze locaties in de GeoCraftNL wereld moeten vinden.

Computercommando's

Werken met computercommando’s, in Minecraft zitten een aantal slimme commando’s waarmee bijvoorbeeld locaties in heel GeoCraftNL door middel van RD coördinaten gevonden kunnen worden.

3D navigeren

Navigeren in een 3D omgeving, door Minecraft te spelen hebben kinderen heel snel door hoe ze zich moeten oriënteren in een 3D omgeving. Minecraft bevorderd ook hand-oog coördinatie van kinderen, hierdoor kunnen kinderen bijvoorbeeld makkelijker leren blind te typen.

Windrichtingen

Door gebruik te maken van windrichtingen leren kinderen navigeren met een kompas en kunnen ze hun weg vinden zonder hulpmiddelen als kaarten.

Samenwerken

Er wordt tijdens de workshop door de begeleider nadrukkelijk gestuurd naar een sterk teamverband en goede samenwerking. Bij een aantal workshops worden de kinderen in een team ingedeeld waar ze een gezamenlijk doel krijgen, dit doel kunnen ze bereiken door goed samen te werken.

Op maat

Met Minecraft kunnen kinderen op een leuke manier educatieve informatie tot zich nemen. Ieder thema kan worden verwerkt in een leuke Minecraft-Workshop, neem contact met ons op voor meer informatie.

Brochure

In onze Minecraft brochure beschrijven we alle modules en leggen we uit wat de educatieve aspecten per module zijn. Download de brochure door hieronder op de knop te klikken.

Onze visie

Minecraft en de geowereld

Het spel Minecraft is voor de computer maar liefst 24 miljoen keer gekocht en is erg populair onder kinderen en jongeren in de leeftijd van 5 tot 16 jaar. GeoFort vindt dat Minecraft niet alleen een leuk spel is: het biedt enorm veel mogelijkheden om kinderen spelenderwijs bekend te maken met cartografie, geografie en de wereld van geo-ict.

Lees meer
In het spel Minecraft kun je gebruik maken van windrichtingen en coördinaten om je weg te vinden: op elke mogelijke plek heeft jouw locatie een XYZ component. Naast navigeren is het gebruik van computer commando’s een belangrijk onderdeel. Met commando’s kun je de wereld naar je eigen hand zetten! Deze vaardigheden komen misschien niet direct van pas: maar GeoFort is in de overtuiging dat je met behulp van Minecraft in een vroeg stadium andere manieren van denken aanleert en computervaardigheden ontwikkelt die de stap naar meer complexe en relevante digitale hulpmiddelen binnen de geo-industrie verkleint!

 

Minecraft als online community

Naast de raakvlakken met de wereld van geografie biedt Minecraft mogelijkheden om kinderen op een speelse manier met elkaar te leren samenwerken. In de workshops op het GeoFort zien we terug dat ouders behendig zijn in het kaartlezen en dat kinderen bekend zijn met het navigeren in de 3d wereld van Minecraft: dat levert vaak een mooie samenwerking op tussen ouders en kinderen.

Lees meer
Opvallend is dat de meeste kinderen de bordjes in het spel Minecraft wel goed lezen, maar niet zo goed letten op wat de begeleider te vertellen heeft: in het spel blijken we de kinderen sneller te kunnen te bereiken dan in het echt. Online lijkt een grenzeloze communicatie mogelijk: met iedereen over de hele wereld over allerlei onderwerpen communiceren. Toch zien wij terug dat ook in de online wereld er wel degelijk grenzen zijn: kinderen moeten, net zoals in het echt, in de digitale wereld uitvinden hoe ze zich online op passende manier kunnen uitdrukken en gehoord kunnen worden. Met ons project GeoCraftNL, waarin we heel Nederland in Minecraft nabouwen, kunnen kinderen een rol aannemen waarin ze bepaalde rechten en plichten krijgen. Een GeoBurgemeester mag overal in Nederland bouwen en kan andere spelers van de server verbannen als ze zich niet gedragen. Echter horen hier ook verplichtingen bij: nieuwe spelers wegwijs maken op de server en helpen om te bouwen! Ook is het aan een GeoBurgemeester om de chat in gaten te houden en ervoor te zorgen dat er geen nare woorden worden gebruikt. Natuurlijk houdt dit ook in dat een GeoBurgemeester zelf als rolmodel moet fungeren en het goede voorbeeld moet geven. Zodoende worden kinderen zelf verantwoordelijk voor het verloop van het spel en voor de sfeer in de chat. Het is de visie van het GeoFort dat juist de online wereld van Minecraft, waarin we kinderen goed kunnen bereiken heel veel mogelijkheden biedt om aan kinderen mee te geven hoe ze zich op passende wijze in een online werelden kunnen uitdrukken. Door kinderen zelf eigenaar te maken van hoe ze met elkaar kunnen omgaan nemen ze elkaar serieus en hebben ze de mogelijkheid om zelf te ontdekken wat voor hen werkt en wat niet. Dit alles vindt plaats binnen de kaders van vaste en harde regels beschreven in het GeoCraft wetboek: waarmee we de veiligheid van elke deelnemer waarborgen. Het mooie hieraan is dat kinderen mede vormgeven aan de regels in het wetboek. Voor, door en met de kinderen hebben we Nederland al voor een heel stuk nagebouwd en een stevige Community neergezet. Het beste voorbeeld van serious gaming.

Contact

Neem contact met ons op via het contactformulier hiernaast of stuur een mail naar info@geofort.nl voor meer informatie en prijzen.