Wat is GeoCraft?

Heel Nederland in 1.000 miljard Minecraftblokjes! Alle huizen, wegen, rivieren en bomen uit heel Nederland staan in GeoCraft. Vind jou huis en begin met bouwen!

1.000 Miljard Minecraft-Blokjes

Op de GeoCraft server van het Science center GeoFort staat heel Nederland in Minecraft, elke school, bibliotheek, politiebureau, brandweerkazerne en ook jouw huis staat op deze server. Ook de bomen, wegen en rivieren zijn ingeladen. Iedereen kan bouwen aan deze virtuele versie van Nederland, je kan via slimme commando’s jouw huis vinden. Lees hier meer over de commando’s.

 

In het kader van het jaar van de ruimte heeft het Geo-ICT bedrijf Geodan de X, Y en Z-coördinaten van het Kadaster en Rijkswaterstaat omgevormd tot een Minecraft-wereld. Bekijk hier alle partners die geholpen hebben GeoCraft te maken zoals het nu is.

Bouwen

In GeoCraft kan je niet zomaar overal bouwen, er zijn Wethouders, Burgemeesters en GeoCommissarissen van de Koning die ervoor zorgen dat jij kan bouwen op de plek die jij wilt. Begin met bouwen of word zelf Burgemeester!

Bouwen

In GeoCraft kan je niet zomaar overal bouwen, er zijn Wethouders, Burgemeesters en GeoCommissarissen van de Koning die ervoor zorgen dat jij kan bouwen op de plek die jij wilt. Begin met bouwen of word zelf Burgemeester!

Big Data

Nederland is 1 op 1 weergegeven in GeoCraft. Dit betekent dat 1 Minecraft-blokje van 1x1x1 meter in het echt ook 1x1x1 meter is. Het oppervlak van Nederland is circa 50.000 km2 dus 50 miljard m2. De ondergrond is gemiddeld 20 blokjes dik (de gemiddelde hoogte in Nederland is circa 8 meter en de basis in GeoCraft is 12 meter). Dan zitten we al op 1.000 miljard Minecraft-blokjes zonder alle gebouwen te hebben meegerekend.

Het ontstaan van GeoCraft

GeoCraft begon niet als de server met “Nederland in Minecraft”. Het duurde even tot dat we zo ver waren… Laten we beginnen bij het begin: Minecraft en GeoFort.

Minecraft en GeoFort

October 1, 2013

Minecraft en GeoFort

Vanaf 1 oktober 2014, iets meer dan een jaar na de opening kon je op het GeoFort een Minecraft-workshop volgen als onderdeel van de GeoExperience. GeoFort zag toen al het nut van Minecraft en startte daarom de educatieve workshop.

Wedstrijd: Doolhof bouwen

February 16, 2014

Wedstrijd: Doolhof bouwen

De Minecraft-workshops op het GeoFort zijn geslaagd, het Minecraft onderdeel van GeoFort wordt uitgebreid: kinderen kunnen nu ook thuis “educatief” Minecraften. Het doel van de wedstrijd was om een zo mooi, ingewikkeld of bijzonder doolhof te bouwen. Er hebben in totaal 700 kinderen meegedaan, daarvan

Wedstrijd: Bruggen bouwen

July 5, 2014

Wedstrijd: Bruggen bouwen

Na de eerste GeoCraft wedstrijd succesvol afgesloten te hebben stoomt GeoCraft door naar de volgende wedstrijd. Dit keer met het thema “Bruggen”, in Minecraft kunnen blokjes zweven, dus een brug bouwen is niet zo moeilijk, maar de brug moet ook mooi zijn… Spelers Karsten (karsten_gamer)

Wedstrijd: Fort bouwen

December 1, 2014

Wedstrijd: Fort bouwen

Het Science Centre GeoFort is natuurlijk gevestigd op een oud Fort, de derde wedstrijd was daarom ook in het teken van…, Forten. Kenmerkend voor forten is dat de bunkers vaak volledig bedekt zijn met grond en dat het Fort een (schier)eiland is. De winnaars van

Wedstrijd: Kasteel bouwen

February 1, 2015

Wedstrijd: Kasteel bouwen

Van de Forten wedstrijd gaan we naar de Kastelen wedstrijd. In tegenstelling tot een Fort is een kasteel niet bedekt met grond, maar heeft juist torens die hoog boven het landschap uitsteken. De winnaars van de wedstrijd waren D4rkRaid3r en KarlieCool.

GeoCraft Burgemeester Wedstrijd

September 20, 2015

GeoCraft Burgemeester Wedstrijd

In aanloop naar het project GeoCraftNL waarin heel Nederland in Minecraft zou worden ingeladen heeft GeoCraft een wedstrijd gelanceerd om Burgemeester te worden van je eigen gemeente in GeoCraftNL. Er was bij deze wedstrijd dus geen fysieke prijs, maar een functie in GeoCraftNL.

Lancering: GeoCraftNL 1.0

October 3, 2015

Lancering: GeoCraftNL 1.0

GeoCraftNL is een groot nieuw Minecraft-project van de educatieve attractie GeoFort, waarbij heel Nederland in Minecraft is geladen. Als je door deze Minecraftversie van Nederland loopt dan zie je bomen, wegen, rivieren en gebouwen. Deze virtuele versie van Nederland heeft het geo-ICT bedrijf Geodan weten

De GeoCraftNL 1.0 crisis

October 7, 2015

De GeoCraftNL 1.0 crisis

Het crisisteam van GeoCraftNL is bijeengekomen! Burgemeester Fantastan van Amsterdam aan het woord: “Ik ben me rot geschrokken van de hoeveelheid ‘griefers’ in de stad Amsterdam. Binnen een week staat er bijna geen gebouw meer overeind en heel veel is onder lava bedolven. Dit kan

Lancering: GeoCraftNL 2.0

October 16, 2015

Lancering: GeoCraftNL 2.0

Na een hoop veranderingen werd op 16 september GeoCraftNL 2.0 gelanceerd. Je kunt warpen naar 2.500 plaatsen en het is geweldig om virtueel door Nederland te kunnen vliegen. Burgemeesters en commissarissen van de koning zijn opgeleid om GeoBurgers te helpen hun weg te vinden in deze