Hoe werkt Minecraft?

Hoe werkt Minecraft

Op deze pagina staat een korte uitleg over hoe Minecraft werkt. Ook worden handige tips gegeven voor het vinden van je weg in GeoCraft. Je kunt bijvoorbeeld snel ‘warpen’ naar 2500 plaatsen in Nederland en er zijn slimme trucks om te weten in welke windrichting je vliegt.

Er zijn een aantal handleiding gemaakt om wegwijs te worden in GeoCraftNL: een handleiding voor GeoGast, GeoBurger, GeoLocoBurgemeester, GeoBurgemeester en voor de GeoCommissaris van de Koning. Als je vragen hebt, kun je deze in de Minecraft-chat stellen. Burgemeesters en GeoCommissarissen van de Koning moeten zich bij het bannen van spelers houden aan het Banbeleid. Alle downloads vind je hier.

Inhoud

Minecraft aanschaffen

Aanmelden

Hoe werkt Minecraft

Je huis vinden

Beginnen met bouwen

Ranks

Discord

Spawn


Heb je nog steeds andere vragen?

Kijk op de helpdesk tussen veel gestelde vragen of stuur een ticket.

Minecraft kopen

Om op GeoCraft te spelen heb je een Minecraft Java Editie account nodig. Je kan GeoCraft niet vanaf een andere console of telefoon spelen, je hebt dus een computer met Windows, OS X of Linux nodig. Je kan Minecraft kopen op www.minecraft.net. GeoCraft werkt ook niet met de Windows store Minecraft versie (Minecraft Bedrock Editie of Minecraft Windows 10).

Extra toevoeging (17-5-2020): GeoCraft werkt nog steeds ALLEEN met de Minecraft Java Editie

Aanmelden

Voordat je iets kan doen in GeoCraft moet je je aanmelden. Doe dit door in de chat het /aanmelden te typen met daarachter je naam, geboortejaar en e-mailaders. Bijvoorbeeld: /aanmelden koen 2003 koen@gmail.com. In de video hiernaast laten we het een keer zien.

Navigeren

Minecraft is een virtuele wereld waar je in kunt rondlopen en waar je overheen kunt vliegen. Om je weg te vinden heb je verschillende middelen. Je navigeert in de Minecraft-wereld met standaardtoetsen (deze kan je aanpassen):
[W] Vooruit
[A] Naar links
[D] Naar rechts
[S] Naar achteren
[Muis] Ronddraaien
[1 x spatie] Springen
[2 x spatie] Vliegen

Meer informatie

Bouwmaterialen

Het leuke van Minecraft is dat je net als bij Lego heel veel kunt bouwen, maar bij Minecraft kan je ook heel diep graven en spannende tunnels maken onder de grond. In Minecraft kan je met heel veel verschillende materialen bouwen. Druk op [E] en verplaats het materiaal wat je wilt gebruiken naar jou bouwbalk onderin door te klikken met je linkermuisknop en ga aan de slag. Je activeert het bouwmateriaal door het cijfer in te toetsen. Richt op de plek met het kruisje waar je wilt bouwen en druk op de rechtermuisknop.

Een perceel aanvragen bij het Minecraft-Kadaster.

Als je iets moois wilt bouwen vraag je in de Minecraft-chat aan een burgemeester of een commissaris of jij een stukje grond mag ‘claimen’ bij het Minecraft-Kadaster. Het is handig om dan de Minecraft-coördinaten te vermelden, zodat iedereen begrijpt over welk stukje grond je het hebt. Je kunt ook samen met een aantal vrienden een perceel toegewezen krijgen, zodat je sneller resultaat boekt.

Meer informatie

Plaatsen zoeken met ‘Warp’

In GeoCraftNL is Nederland ingeladen. Je kunt snel naar een gewenste plaats gaan door middel van ‘Warpen’. Om bijvoorbeeld Amsterdam of Den Haag te vinden type je: /warp Amsterdam en /warp Den_Haag

Op deze manier hebben we ervoor gezorgd dat je naar 2500 plaatsen in Nederland kunt ‘warpen’! Je wordt standaard op 200 Minecraft-meter hoogte gewarpt. Dat betekent dat je soms nog even moet dalen (spatiebalk) om met beide benen op de grond te komen…

Plaatsen zoeken met ‘GC’

Geodan heeft een slimme tool bedacht om makkelijk naar een plaats te teleporteren, je gebruikt hiervoor het commando /gc. In de chat type je dan /gc <adres>

Bijvoorbeeld: /gc Nieuwesteeg 74 Herwijnen of /gc 4171KG 74

De volgorde waarmee je het commando uitvoert maakt niet uit.

Als je wilt weten waar je bent op de server kan je het commando /waarbenik gebruiken. Je krijgt dan in beeld te zien waar je je bevindt in GeoCraft.

Beginnen met bouwen

Zodra je je huis of school hebt gevonden kan je aan een Burgemeester of Commissaris van de Koning vragen of die voor jou dat stukje land kan claimen zodat jij er kan bouwen. Het is handig als je eerst naar de plek waar je wilt bouwen toe gaat en dan vraagt in de chat of je hier mag bouwen. Bekijk de video hiernaast voor de uitleg.

Ranks

In de uitleg hierboven kwamen regelmatig de namen Wethouder, Burgemeester, Commissaris van de Koning gedeputeerde en Minister voorbij, maar wie zijn dat eigenlijk en wat doen ze? Bekijk de video hiernaast om dat te ontdekken!

Noord-Oost-Zuid-West

In GeoCraftNL is het handig om te weten waar je bent en waar je naar toe loopt of vliegt. Het helpt dan om te weten in welke windrichting je loopt: naar het noorden, oosten, zuiden of westen? Je kunt deze nuttige informatie voor het zogenaamde oriënteren krijgen door op <F3> te klikken (dit is voor PC’s) of op <fn><F3> te klikken (voor Mac-gebruikers). Zie hieronder de tekst in het geel met informatie over de XYZ coördinaten en de tekst ‘Facing: south’.

Kompas

Je kunt een kompas gebruiken om je weg te vinden. Dit kompas geeft steeds de richting aan naar de ‘spawn’. De Spawn is gevestigd te GeoFort. Deze educatieve attractie ligt in het midden van Nederland (ten zuiden van Utrecht, nabij Leerdam). Druk op [E] en sleep het kompas naar jou ‘bouwbalk’ om te zien waar GeoFort ligt.

Discord

Via Discord praat de GeoCraft community met elkaar. Discord is een programma wat je online kan gebruiken of kan downloaden op je computer. Via dit programma kunnen de spelers dan met elkaar chatten en praten. Meer informatie vind je hier.

3D GeoFort als “Spawn”van GeoCraft

Het centrum van de Minecraftwereld heet “Spawn” en is door GeoFort in 3D gemaakt. Je kunt rondkijken op het virtuele forteiland en alle gebouwen van binnen bekijken. In de spawn vind je algemene informatie over het spel. Je kunt altijd naar dit punt terugkeren door /hub te typen in de chat.

Wil je meer dan virtueel? Je kunt ook in het echt naar dit fort! Er is een Minecraftworkshop, een Minecraftdoolhof, een desoriëntatietunnel, een lift naar het binnenste van de aarde en nog veel meer…

GeoCraft Achtergronden

Het is altijd leuk om op je achtergrond een speciale afbeelding te hebben staan. GeoCraft heeft nu een aantal hoge resolutie achtergronden gratis op de website gezet, je kan ze dus gratis downloaden en als achtergrond instellen!