Tools

  1. Hoogtes meten met streetview
  2. Schuin Uitmeten

1. Hoogtes meten met Google streetview

 

Het klinkt mischien gek, maar met google streetview kan je ook de hoogtes van gebouwen uitmeten! Deze methode is niet even betrouwbaar als de AHN viewer of google Earth. Gebruik het dus alleen als deze 2 methodes je niet kunnen helpen. Voorbeelden hiervoor zijn: hoogspanningsmasten, lantaarnpalen en draden boven treinspoor. Om de hoogte te meten gebruiken we de afstand tot het punt dat we willen meten en de hoek tussen de grond en de kijklijn van de camera. Als voorbeeld gebruiken we hier de klokkentoren van het gebouw op Fruinlaan 15, 2313 EP Leiden.

Stap 1: Ga naar je gebouw in google maps.

Stap 2: Ga in streetview modus (weet je niet hoe? zie 4 Hoe gebruik ik google streetview van de uitmeet handleiding) en zoek het punt dat je wilt meten. Kijk in de richting van het punt en verplaats de camera over de weg, totdat het punt te zien is. Hoe verder de camera van het punt af zit hoe nauwkeuriger de meting!

Stap 3: Als je je punt hebt gevonden, draai de camera zo, dat het punt in het midden van je scherm zit. Tip: zoom in!

Stap 4: Lees de kijkhoek af uit de link. Om dat te doen, vul de link hieronder in en druk op de knop:

Je hoek is:

Stap 5: Om de afstand tot de camera en het punt te weten moet je die meten. Open de nieuwe link die je bij stap 4 hebt gegenereerd.

Stap 6: Zet je muis op het midden van de kaart, en klik met de rechter muisknop totdat je het menu met de coordinaten krijgt te zien. Voordat je het menu ziet, zal google maps de kaart uitzoomen. Als je je muis niet beweegt, is dit geen probleem.

Stap 7: Selecteer de optie “afstand meten” onderaan het menu.

Stap 8: Klik op het punt dat je wilt meten met de linker muisknop. Hiervoor moet je misschien de kaart bewegen.

Stap 9: Schrijf de afstand tussen de camera en het punt op. Deze is onderaan het scherm te zien.

Stap 10: Voer de gegevens in op de calculator hieronder.

Afstand:

Hoek:

Het punt dat je hebt gemeten is: meter hoog.

2. Schuin Uitmeten

Als de sateliet foto’s van google maps schuin genomen zijn, is het moeilijk om gebouwen correct uit te meten. Deze tool helpt daarbij. Je meet eerst de afwijking op, door punten langs een schuine muur te meten. Dan meet je de punten die je wilt uitmeten, en de hoogte/afstand. En met 1 druk op de knop, krijg je de gecorrigeerde coordinaten.

Plaatje met alle gegevens voor de duidelijkheid.

Coördinaten grondpunt:

Coördinaten dakpunt:

Hoogte dakpunt:

Vul dan nu per meetpunt de hoogte en de coördinaten in. Druk dan op de knop en je krijgt de werkelijke coördinaten van dat punt.

Coördinaten meetpunt:

Hoogte meetpunt:

Nieuw punt: